Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял снимките

...
 Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял снимките
Коментари Харесай

Снимките с Ердоган - автогол за Йозил и Гюндоган

 Какво ли си е помислил Дениз Юджел, когато е видял фотосите на засмените национални футболисти Йозил и Гюндоган с Реджеп Тайип Ердоган? Може би журналистът начаса си е припомнил за едногодишния си престой в предварителния арест в ердоганова Турция, арестуван по съмнение в „ терористична агитация ". Или пък правозащитникът Петер Щойтнер, прекарал и той няколко месеца в турска килия за подпомагане на въоръжена терористична формация, при типа на връчената от Гюндоган на Ердоган фланелка на клубния му тим „ Манчестър Сити "  с посвещението: „ На моя почитан президент – с надълбоко уважение ".
Голов пас за Ердоган

Месут Йозил и Илкай Гюндоган, и двамата родени в Гелзенкирхен, в немската Рурска област, умишлено или просто от нелепост се хванаха в изкуствената засада, сложена им от Ердоган. Да, след това Гюндоган го назова жест на елементарна вежливост, само че това не попречи на ердогановата Партия на справедливостта и развиването незабавно да качи в обществените мрежи фотографията с „ турските футболисти от Premier League ". Което пък подава съвършен голов пас на Ердоган в навечерието на предсрочните избори за парламент и президент през юни.

Но то е златен пас и за тези в Германия, които от много време подлагат на критика най-много полузащитника Йозил задето нито един път за своите 89 мача с националната фланелка не си отвори устата в акомпанимент на немския химн. И които в този момент гръмогласно упорстват двамата да бъдат изритани от национални тим по футбол. Снимките с Ердоган още веднъж наляха масло в огъня на разпалените диспути за интеграцията в Германия и за следващ път насочиха цялата огнева мощност на рецензията против двойното поданство. За сведение: Йозил има единствено немски паспорт, Гюндоган има и немско, и турско поданство.

Хитрият като лисица стратег Ердоган би трябвало да е доста удовлетворен - пропагандният му удар съумя отвред. След като Йозил и Гюндоган му удариха по едно предизборно рамо, в този момент той умерено може да изчака реакцията на Германския футболен съюз. Като освен това може единствено да завоюва. А на лудите националистически глави в Германия би трябвало да им е ясно едно: в случай че Футболният съюз беше изхвърлил двамата халфове от националния тим за Световното състезание в Русия, това щеше да бъде и най-големият избирателен подарък за Ердоган. И въобще нямаше да му трябват предизборни срещи с турското население в Германия, с цел да активизира гласоподавателите в своя поддръжка.

За наказване - оранжев картон
 DWA Trainer_Lateinamerika_Oliver Pieper (DW/N. Wojcik)
Оливер Пипер

 

Германският футболен съюз, отпред с президента Райнхард Гриндел, който от години води кампания за интеграция, толерантност и почит, остро разкритикува фото-сесията. Но това не е задоволително. Ако в действителност одобряват нещата на съществено, футболните ръководители би трябвало да покажат на Йозил и Гюндоган оранжев картон. От политическа и от спортна позиция ще бъде неуместно да ги изхвърлят от националния тим. Съвсем не е неуместно обаче да им се изиска ясна и недвусмислена идентификация с полезностите на Германския футболен съюз. Може би няма да е неприятно Месут Йозил и Илкай Гюндоган да поканят Дениз Юджел в подготвителния лагер преди международното състезание и да му подарят по една своя фланелка от националния тим. А най-добре да ги надпишат по този начин: „ В името на свободата на словото! "

Виж всички публикации от Оливер Пипер-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР